Podzim je časem jablečných koláčů. První mě napadá tažený štrůdl, také třeba hraběnčin koláč. Ale pokud potřebujete upéct luxusní jablečný koláč rychle, je tato jednoduchá varianta zaručeně správnou volbou. Už ani nevím, kde jsem recept získala, ale vím, že kdykoliv jsem ho upekla, měla jsem s ním úspěch.
Ingredience na těsto
150 g hladké mouky
100 g másla + na vymazání formy
1 vejce
1 lžíce hnědého cukru
1 prášek do pečiva s vinným kamenem
Na nádivku
4 – 5 jablek
velká hrst vlašských ořechů
1 kvalitní meruňkový džem
50 ml pálenky, nejlépe meruňkovice
Nejdříve si z uvedených surovin vypracuju těsto, zabalím do mikrotenové folie a dám asi tak na hodinu do lednice.
Jablka oloupu a zbavím jadřinců. Nakrájím je na měsíčky asi 4 mm silné.
Vlašské ořechy nasekám na hodně hrubo. Lepší jsou velké kusy a opravdu s nimi nešetřím, radši víc než míň.
Meruňkový džem dám do misky, zaleju pálenkou, promíchám a prohřeju v mikrovlnné troubě, aby trošku zřídl a s pálenkou se dobře propojil.
Z těsta vyválím menší kruh a přenesu do kulaté keramické formy o průměru 26 cm, kterou jsem vymazala máslem. Těsto vytlačím prsty po celé ploše formy i po jejích okrajích.
Nyní naskládám na těsto jablka do kruhu tak, aby k sobě těsně přiléhala. Prázdná místa vyplním menšími kousky.
Posypu bohatě vlašskými ořechy, zaliju džemem a dám péct do trouby vyhřáté na 210°.
Nechám vychladnout, už ho necukruji, vyhovuje mi pikantnější chuť. Chutná totiž báječně.