MRKEV A MRKVÁNKY

IMG_0306Tato kořenová zelenina mě láká už svojí krásnou oranžovočervenou barvou a recepty z ní mě vyloženě baví. Mám několik oblíbených a o ty se s vámi hodlám postupně podělit. Mrkev je zelenina velmi zdravá. Mrkvová šťáva je první věc, kterou člověk ochutná po mateřském mléku. Je velmi důležitá pro betakarotén, vitamíny A, B, C, D a vlákninu. Pomáhá při šerosleposti, látky, obsažené v mrkvi na sebe umějí vázat těžké kovy a tím je pomáhají snadněji odvádět pryč z těla. Doporučuje se  konzumovat tepelně upravená, protože se tak lépe vstřebává betakarotén. Při přípravě syrové mrkve nám v tom pomůže přidání oleje do pokrmu.

Snad nejraději dělám z mrkve mrkvovou polévku se zázvorem a mrkvánky. Miluju však i mrkvový salát, který znám ze svého dětství a často mrkev podusím na másle jako přílohu k masu.

Nejdříve však přijdou na řadu mrkvánky. Věřím, že tomuto jednoduchému pečivu přijdete na chuť.

IMG_0278

 

 

 

 

 

Mrkvánky  – k čaji či ke kávičce

Ingredience na těsto

300g hladké pšeničné mouky

1 prášek do pečiva

250g másla

150g jemně nastrouhané mrkve

Na náplň

350g povidel, mandlové lupínky, rum, skořice

1 rozkvedlané vejce na potření

Mandlové lupínky a na ozdobení

IMG_0249Prosátou mouku, dám do velké mísy a smíchám s práškem do pečiva, máslo nakrájím na tenké plátky do mouky a spolu s nastrouhanou mrkví vypracuju těsto. Těsto zabalím do fólie a nechám chvíli odležet.IMG_0252

Zatím připravím náplň. Povidla ochutím skořicí a rumem, přidám mandlové lupínky. Poměr ingrediencí volím podle chuti a také podle konzistence tak, aby náplň nebyla moc hustá a zároveň aby z koláčků nevytékala.IMG_0257IMG_0263IMG_0268

Těsto vyválím na plát a vykrajuju kolečka o průměru asi 8 cm. Na jednu půlku kolečka dám náplň, druhou půlkou přiklopím a vidličkou přitisknu okraje. Pokládám na plech s pečícím papírem. Mrkvánky potřu vajíčkem a posypu mandlovými lupínky. Peču v horkovzdušné troubě na 220 stupňů.

Upečené mrkvánky ještě teplé pocukruju moučkovým cukrem.

 

IMG_0273

Příspěvek byl publikován v rubrice Moučníky a dezerty, Recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *