Jestli jste si neuvařili kaldoun podle předchozího receptu, zcela určitě si uvařte tuto krémovou česnekovou polévku. Je do tohoto období a počasí jak dělaná. Zahřeje vás po příchodu domů z mrazivé zimy, vyžene bacily a popere se s chřipkou a poslouží i jako životabudič po náročné noci..
A je o hodně jednodušší a rychlejší než kaldoun.
Ingredience
2 velké palice česneku
2 šalotky nakrájené na půlkolečka
1 pórek nakrájený na půlkolečka
4 větší brambory oloupané a nakrájené na kostičky
50 g másla
1l drůbežího vývaru
1 dcl bílého portského vína
pepř, sůl
1 smetana ke šlehání
Pažitka nebo zelená petrželka na dochucení
Chlebové krutonky
Palicím česneku odříznu asi jeden centimetr horní části a umístím je do pekáčku vyloženého pečícím papírem odříznutou částí nahoru. Pokapu olivovým olejem a peču hodinu v troubě rozehřáté na 170 °.
Když jsou česneky upečené, nechám je trochu vychladnout a jednotlivé stroužky vyloupnu.
V hrnci rozehřeju máslo a asi 10 minut na něm opékám na mírném ohni šalotku, pórek a česnek.
Podliju portským vínem, nechám ho vyvařit a vše zaliju vývarem. Přidám nakrájené brambory, osolím a opepřím. Vařím tak dlouho, až jsou brambory úplně měkké.
Sundám polévku z plotny, zaliju smetanou a vše rozmixuji do hladka. Vrátím hrnec na plotnu, přivedu k varu a za stálého míchání nechám 5 minut probublávat.
Podávám s krutónky a s pažitkou nebo zelenou petrželkou.