ČESNEKOVÁ KRÉMOVÁ POLÉVKA

img_3609Jestli jste si neuvařili kaldoun podle předchozího receptu, zcela určitě si uvařte tuto krémovou česnekovou polévku. Je do tohoto období a počasí jak dělaná. Zahřeje vás po příchodu domů z mrazivé zimy, vyžene bacily a popere se s chřipkou a poslouží i jako životabudič po náročné noci..

A je o hodně jednodušší a rychlejší než kaldoun.

img_3604

Ingredience

 

2 velké palice česneku

2 šalotky nakrájené na půlkolečka

1 pórek nakrájený na půlkolečka

4 větší brambory oloupané a nakrájené na kostičky

50 g másla

1l drůbežího vývaru

1 dcl bílého portského vína

pepř, sůl

1 smetana ke šlehání

Pažitka nebo zelená petrželka na dochucení

Chlebové krutonky

 

Palicím česneku odříznu asi jeden centimetr horní části a umístím je do pekáčku vyloženého pečícím papírem odříznutou částí nahoru. Pokapu olivovým olejem a peču hodinu v troubě rozehřáté na 170 °.

img_3357Když jsou česneky upečené, nechám je trochu vychladnout a jednotlivé stroužky vyloupnu.

V hrnci rozehřeju máslo a asi 10 minut na něm opékám na mírném ohni šalotku, pórek a česnek.

img_3599Podliju portským vínem, nechám ho vyvařit a vše zaliju vývarem. Přidám nakrájené brambory, osolím a opepřím. Vařím tak dlouho, až jsou brambory úplně měkké.

Sundám polévku z plotny, zaliju smetanou a vše rozmixuji do hladka. Vrátím hrnec na plotnu, přivedu k varu a za stálého míchání nechám 5 minut probublávat.

img_3606

Podávám s krutónky a s pažitkou nebo zelenou petrželkou.

img_3330

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky, Recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *