Recept na dýňovou polévku už jsem jednou uveřejnila. Ale nedávno jsem byla na obědě v restauraci CODA a tam mi předložili polévku, která mě doslova okouzlila. Byla z dýně, mrkve a jablečného moštu a chutnala božsky. Byla lahodná a hebká a měla takový správný dojezd, který ještě dlouho připomínal, že jsem pozřela něco zcela vyjímečného. Byla jsem vyloženě potěšena, že jsem jedla dýňovou polévku, která je lepší než ta, kterou si vařím sama. Požádala jsem tedy o recept a dala se do díla. Jako všechny geniální věci, nebylo na tom nic moc složitého. Stačil nápad dát spolu dohromady dýni, mrkev a jablko.
Ingredience
½ kg dýně hokaido
1 větší mrkev nakrájená na tenká půlkolečka
200 ml jablečného džusu
½ jablka oloupaného a nakrájeného na malé kousky
10 g zázvoru oloupaného a nakrájeného na drobno
1 lžička jablečného octa
Sůl, pepř
1 lžíce másla
1velká cibule nakrájená na kostičky
100 ml smetany ke šlehání
Dýňová semínka
Dýňový olej
Očištěnou dýni zbavím jader a nakrájím na malé kousky. Dýni hokaido nikdy neloupu, protože její slupka se vždy zcela rozvaří. V kastrolu rozpustím máslo a nechám na něm zpěnit cibuli. Pak přidám zázvor, mrkev a jablko a asi dvě minuty opékám. Nakrájenou dýni přidám do kastrolu , osolím, opepřím a za stálého míchání opékám ještě další minutu. Podliju jablečným džusem a horkou vodou a uvařím do měkka. S vodou jsem opatrná, vždycky ji můžu dolít a polévku doředit.
Když je zelenina měkká, přiliju smetanu, dochutím jablečným octem a je-li ještě třeba, tak solí a pepřem. Nechám přejít krátce varem a rozmixuji mixérem na hladkou a sametovou polévku.
Na talíři posypu opečenými dýňovými semínky a pokapu dýňovým olejem.
Krásné, rychlé, jednoduché , zlatavě podzimní a móc dobré..