DÝŇOVÁ POLÉVKA S MRKVÍ

IMG_2116Recept na dýňovou polévku už jsem jednou uveřejnila. Ale nedávno jsem byla na obědě v restauraci CODA a tam mi předložili polévku, která mě doslova okouzlila. Byla z dýně, mrkve a jablečného moštu a chutnala božsky. Byla lahodná a hebká a měla takový správný dojezd, který ještě dlouho připomínal, že jsem pozřela něco zcela vyjímečného. Byla jsem vyloženě potěšena, že jsem jedla dýňovou polévku, která je lepší než ta, kterou si vařím sama. Požádala jsem tedy o recept a dala se do díla. Jako všechny geniální věci, nebylo na tom nic moc složitého. Stačil nápad dát spolu dohromady dýni, mrkev a jablko.

 

Ingredience

 

½ kg dýně hokaido

1 větší mrkev nakrájená na tenká půlkolečka

200 ml jablečného džusu

½ jablka oloupaného a nakrájeného na malé kousky

10 g zázvoru oloupaného a nakrájeného na drobno

1 lžička jablečného octa

Sůl, pepř

1 lžíce másla

1velká cibule nakrájená na kostičky

100 ml smetany ke šlehání

Dýňová semínka

Dýňový olej

 

Očištěnou dýni zbavím jader a nakrájím na malé kousky. Dýni hokaido nikdy neloupu, protože její slupka se vždy zcela rozvaří. V kastrolu rozpustím máslo a nechám na něm zpěnit cibuli. Pak přidám zázvor, mrkev a jablko a asi dvě minuty opékám. Nakrájenou dýni přidám do kastrolu , osolím, opepřím a za stálého míchání opékám ještě další minutu. Podliju jablečným džusem a horkou vodou a uvařím do měkka. S vodou jsem opatrná, vždycky ji můžu dolít a polévku doředit.

IMG_2114

Když je zelenina měkká, přiliju smetanu, dochutím jablečným octem a je-li ještě třeba, tak solí a pepřem. Nechám přejít krátce varem a rozmixuji mixérem na hladkou a sametovou polévku.

IMG_2119

 

IMG_2120

 

 

 

 

Na talíři posypu opečenými dýňovými semínky a pokapu dýňovým olejem.

Krásné, rychlé, jednoduché , zlatavě podzimní a móc dobré..

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky, Recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *