Fricassée de lapin aux citrons – Králičí frikasé na citronech

Když si ve Francii koupíte na trhu králíka nebo jen jeho část, je perfektně očištěný a odblaněný a krásně voňavý. Když si ho odnáším v košíku, sbíhají se mi na něj sliny. Chystám se uvařit frikasé a nechala jsem se inspirovat receptem, který jsem našla v knize CULINARIA  FRANCIE a který pochází z Korsiky.

IMG_0112

Všechny bylinky, které k tomu potřebuji, mi rostou na zahrádce. Ostatní ingredience jsou v kuchyni k dispozici vždy. Protože jsem teď v našem domečku sama, manžel musel na pár dnů do Prahy, koupila jsem pouze králičí stehno, ale použít na tento recept můžete celého králíka. V této úpravě Vám budou chutnat všechny jeho části.

 

Ingredience pro 4 osoby:

  • 4 porce králíka
  • 1 větší cibule nakrájená na kolečka
  • 2 mrkve nakrájené na tenké proužky
  • 1 stroužek česneku nakrájený na tenké plátky
  • 2 snítky tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 4 lístky šalvěje
  • 1 lžíce medu
  • 350 ml bílého vína
  • 1 citron nakrájený na čtvrtky
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř

 

Porce králíka jsem omyla a osušila. Na těžké pánvi jsem nechala rozehřát olivový olej a králíka jsem na něm zprudka opekla ze všech stran. Pak jsem přidala cibuli, mrkev a česnek a vše ještě asi pět minut opékala a podle potřeby promíchávala, aby se nic nepřipeklo. Maso i opečenou zeleninu jsem přendala do keramické mísy. Lehce osolila – při solení jsem vždy velmi opatrná, neboť bylinky dodají masu výraznou chuť a soli není tolik potřeba. I ostatní ingredience – med, citron, víno – udělají své. Takže ještě trochu pepře a zmíněné bylinky – šalvěj, bobkový list a tymián – , med, čtvrtky citronu a to vše jsem podlila suchým bílým vínem. Přiklopila poklicí a dala do trouby rozehřáté na 130 stupňů a nechala dusit 2 hodiny.

IMG_0108Klidně jsem šla na pláž a užívala jsem si sluníčka, vykoupala jsem se v moři a těšila se na oběd.

Když jsem vstoupila do kuchyně, už to tam jemně vonělo. Zvýšila jsem výkon trouby na 220 stupňů a pod poklicí nechala ještě 45 minut péci. Zatím jsem si nalila pastis a vychutnávala jeho svěží chuť. Králík se dopékal a po domě i otevřenými dveřmi na terasu se linula příjemná vůně. Prostřela jsem na stůl, naservírovala na talíř a už jsem si jen pochutnávala. Zapíjela jsem bílým vínem, kterým jsem králíka podlila, takže výsledek byl dokonalý.

Příspěvek byl publikován v rubrice Drůbež a králík, Francie, Recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *