HOVĚZÍ KLIŽKA TAŽENÁ S VOŇAVÝM KOŘENÍM S PEČENOU ZELENINOU

IMG_2471Hovězí kližka připravená podle tohoto receptu je chuťově velmi výrazná, avšak koření, které ji ochucuje je dokonale sladěné a výsledkem je lahodná a harmonická, lehce pikantní chuť hotového masíčka. Kližka je k tomuto způsobu přípravy nejvhodnější. Je šťavnatá a rozplývá se na jazyku.

Já připravuji tohle masíčko v pomalém hrnci, ale je možné je připravovat i v hrnci na plotně nebo v troubě.

Přílohou může být zelenina – pečená mrkev, celerové hranolky či opékaná kapustička.

Mimochodem recept na pečenou mrkev je podle Bjukitchen Báry Karpíškové a je to opravdu vyjímečná záležitost. Jednoduchá příprava, excelentní výsledek.

Ingredience

750 g hovězí kližky

1 petržel

1 velká mrkev

Kus celeru

2 stroužky česneku

2 červené cibule

2 bobkové listy

2 svitky skořice

6 kuliček nového koření

8 kuliček pepře

6 hřebíčků

10 zrníček fenyklu

1 malá sušená chilli paprička

3 lžíce povidel

3 lžíce sádla nebo oleje

sůl, pepř

500 ml suchého červeného vína

 

Ingredience na zeleninovou přílohu

Svazek mrkve s natí

1 celer

300 g kapustiček

Sůl, pepř

Olivový olej

2 stroužky česneku drcené

Skořice

Lžíce másla

 

Hovězí kližku nakrájím na větší kousky, osolím a opepřím.

Petržel, mrkev a celer nasekám v robotu na drobno. Cibuli nakrájím na malé kostičky. Nové koření, pepř, hřebíček, fenykl a chilli papričku rozdrtím v hmoždíři.

 

IMG_2467V silnostěnné pánvi rozehřeju sádlo a zprudka na něm opeču kusy kližky, přendám je do hrnce a do pánve vsypu nadrcenou zeleninu – petržel, mrkev a celer, přidám rozdrcené koření. Pomalu opékám asi 10 minut, pak přisypu cibuli a opékám minimálně dalších deset minut.

IMG_2468Nakonec vše přendám do hrnce k masu. Zaliju červeným vínem tak, aby maso bylo těsně zalité. Dále vložím k masu i oloupané stroužky česneku, bobkové listy a skořici a lžíci povidel.

IMG_2469V pomalém hrnci nebo na plotně přikryté poklicí táhnu asi čtyři hodiny. Je třeba maso ohlídat, aby se nerozvařilo a podle potřeby podlít vínem. Omáčka by však měla být hustá. Těsně před dokončením ještě dochutím zbylými povidly.

 

Troubu rozehřeju na 190 stupňů na horkovzduch.

Do pekáčku vložím pečící papír. Mrkev dobře umyju a odříznu nať tak, aby jí u mrkve zůstaly asi 2 cm. Mrkev potřu olejem, česnekem, osolím a posypu skořicí a rukama vše ještě promnu, rozložím do pekáčku a dám do vyhřáté trouby péct asi na 50 minut.

Celer nakrájím na hranolky o stranách 1 cm. Ve velkém hrnci přivedu k varu vodu a hranolky do ní vložím na 2 minuty. Ne víc. Vyjmu je děrovanou naběračkou a osuším v papírové utěrce. Rozložím do pekáčku vyloženého pečícím papírem tak, aby se nedotýkaly. Osolím, opepřím a pokapu olivovým olejem. Vložím do trouby k mrkvi v době, kdy mrkvi zbývá do dopečení ještě 20 minut.

Mrkev i celer hlídám tak, aby zelenina byla opečená do zlatova.

Na pánvi rozehřeju máslo. Očištěné kapustičky rozpůlím, osolím, opepřím a opeču na másle.

 

Na nahřátý talíř naservíruji zeleninu a hovězí kližku s omáčkou. Krásná vůně, krásné barvy, náramná chuť.

Skvělé jídlo do zimního počasí. Zahřeje, ale díky zeleninové příloze po něm není ani trochu těžko.IMG_2472

Příspěvek byl publikován v rubrice Hovězí maso a zvěřina, Recepty, Zelenina. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *