Hovězí kližka připravená podle tohoto receptu je chuťově velmi výrazná, avšak koření, které ji ochucuje je dokonale sladěné a výsledkem je lahodná a harmonická, lehce pikantní chuť hotového masíčka. Kližka je k tomuto způsobu přípravy nejvhodnější. Je šťavnatá a rozplývá se na jazyku.
Já připravuji tohle masíčko v pomalém hrnci, ale je možné je připravovat i v hrnci na plotně nebo v troubě.
Přílohou může být zelenina – pečená mrkev, celerové hranolky či opékaná kapustička.
Mimochodem recept na pečenou mrkev je podle Bjukitchen Báry Karpíškové a je to opravdu vyjímečná záležitost. Jednoduchá příprava, excelentní výsledek.
Ingredience
750 g hovězí kližky
1 petržel
1 velká mrkev
Kus celeru
2 stroužky česneku
2 červené cibule
2 bobkové listy
2 svitky skořice
6 kuliček nového koření
8 kuliček pepře
6 hřebíčků
10 zrníček fenyklu
1 malá sušená chilli paprička
3 lžíce povidel
3 lžíce sádla nebo oleje
sůl, pepř
500 ml suchého červeného vína
Ingredience na zeleninovou přílohu
Svazek mrkve s natí
1 celer
300 g kapustiček
Sůl, pepř
Olivový olej
2 stroužky česneku drcené
Skořice
Lžíce másla
Hovězí kližku nakrájím na větší kousky, osolím a opepřím.
Petržel, mrkev a celer nasekám v robotu na drobno. Cibuli nakrájím na malé kostičky. Nové koření, pepř, hřebíček, fenykl a chilli papričku rozdrtím v hmoždíři.
V silnostěnné pánvi rozehřeju sádlo a zprudka na něm opeču kusy kližky, přendám je do hrnce a do pánve vsypu nadrcenou zeleninu – petržel, mrkev a celer, přidám rozdrcené koření. Pomalu opékám asi 10 minut, pak přisypu cibuli a opékám minimálně dalších deset minut.
Nakonec vše přendám do hrnce k masu. Zaliju červeným vínem tak, aby maso bylo těsně zalité. Dále vložím k masu i oloupané stroužky česneku, bobkové listy a skořici a lžíci povidel.
V pomalém hrnci nebo na plotně přikryté poklicí táhnu asi čtyři hodiny. Je třeba maso ohlídat, aby se nerozvařilo a podle potřeby podlít vínem. Omáčka by však měla být hustá. Těsně před dokončením ještě dochutím zbylými povidly.
Troubu rozehřeju na 190 stupňů na horkovzduch.
Do pekáčku vložím pečící papír. Mrkev dobře umyju a odříznu nať tak, aby jí u mrkve zůstaly asi 2 cm. Mrkev potřu olejem, česnekem, osolím a posypu skořicí a rukama vše ještě promnu, rozložím do pekáčku a dám do vyhřáté trouby péct asi na 50 minut.
Celer nakrájím na hranolky o stranách 1 cm. Ve velkém hrnci přivedu k varu vodu a hranolky do ní vložím na 2 minuty. Ne víc. Vyjmu je děrovanou naběračkou a osuším v papírové utěrce. Rozložím do pekáčku vyloženého pečícím papírem tak, aby se nedotýkaly. Osolím, opepřím a pokapu olivovým olejem. Vložím do trouby k mrkvi v době, kdy mrkvi zbývá do dopečení ještě 20 minut.
Mrkev i celer hlídám tak, aby zelenina byla opečená do zlatova.
Na pánvi rozehřeju máslo. Očištěné kapustičky rozpůlím, osolím, opepřím a opeču na másle.
Na nahřátý talíř naservíruji zeleninu a hovězí kližku s omáčkou. Krásná vůně, krásné barvy, náramná chuť.
Skvělé jídlo do zimního počasí. Zahřeje, ale díky zeleninové příloze po něm není ani trochu těžko.