Pokrm přesně pro naši rodinu. My totiž milujeme tyhle nenápadné prosté pochoutky. S minimem ingrediencí vykouzlit jídlo, do kterého se prostě musí člověk zakousnout. Jíst ho jen tak, aby byl zahnán lehký hládek, nebo jíst ho k malému salátku, aby bylo dosaženo prvního malého zasycení a nebo si nalít sklenku vína a tahle placka se pak stává vínu vítaným partnerem, který vyzdvihuje jeho svěžest a krásu.
Tuhle věc když máte na stole, prostě musíte ochutnat a pak znovu a znovu a znovu..
Viděla jsem, jak ji dělali v jednom pořadu v televizi, ale neprozradili recept, jen uvedli, že nejde o kynuté těsto a že těsto obsahuje hodně oleje. Připomínalo mi těsto na pastu, tak jsem to jednoduše vyzkoušela a ono se to hned na poprvé povedlo a na podruhé zase a pak znovu, ono se to ani nedá zkazit snad..
Ingredience na 3 placky
320 g hladké mouky
3 vejce
50 ml olivového oleje plus na pokapání
250 g ricotty nebo nějakého čestvého sýra
1 lžíce zakysané smetany
špetka soli
Všechny ingredience spojím do těsta a důkladně ho propracuju. Hnětu tak dlouho, až je těsto lesklé, pružné a nelepivé. Trvá to minimálně 10 minut. Pak z těsta vytvaruji bochánek, zabalím do mikrotenové folie a nechám při pokojové teplotě minimálně 30 minut odpočinout.
Těsto rozdělím na šest dílů a na pomoučené desce vyválím postupně šest kol o průměru asi 28 cm. Těstové placky jsou tenké, ale dobře se s nimi pracuje. Vyválenou placku přemístím na plech vyložený pečícím papírem a lžící ji pokladu rovnoměrně malými hromádkami sýra. Přikryju druhou plackou, okraje dobře přitlačím k sobě a v několika místech placku lehce natrhnu, aby během pečení mohla unikat pára.
Pokapu olivovým olejem a dám péct do trouby vyhřáté na horkovzduch na 230°a upeču do křupava.Z celého těsta tak získám tři kompletní placky.
Jsou výborné teplé i vychladlé a nejlépe s vínem.