KUŘE S RÝŽÍ TROCHU JINAK
Tento recept je velmi praktický, neboť i s přílohou je hotový raz dva a stačí k němu jen jedna velká pánev s poklicí.
Používám kuřátko, které běhalo po dvoře, protože na jeho mase je to hodně znát. Nebo aspoň kukuřičné kuře.
Pokud jde o rýži, nejvhodnější je smíchat rýži tmavou se světlou tak půl na půl.
Ingredience:
- 1 kuře rozporcované na čtvrtky
- 1,5 hrnku rýže
- 1 pórek nakrájený na půlkolečka
- 6 středních žampionů oloupaných a nakrájených na plátky
- 100 g anglické slaniny nakrájené na kostičky
- zelená petrželka nasekaná
- snítka čerstvého tymiánu
- 2dcl bílého vína
- 3 hrnky drůbežího nebo zeleninového vývaru
- sůl a pepř
- 2 lžíce másla
Kuře nejdříve dobře očistím a rozporcuji na čtvrtky.
Rýži nasypu do cedníku a velmi dobře propláchnu – nejdříve ve studené vodě a potom v horké a nechám okapat
Ve velké pánvi nechám rozpustit máslo a zprudka na něm opeču kuře ze všech stran.
Opečené kuře dám stranou a na pánev dám nakrájenou slaninu a pomalu opékám. Postupně přidám pórek a žampiony i zelenou petrželku a tymián a vše dobře opeču. Zvýším plamen a vsypu rýži, zprudka opeču, vliju víno a nechám vyprchat alkohol. Osolím a opepřím. Zaliju asi dvěma třetinami vývaru .
Nahoru naskládám opečené čtvrtky kuřete, které jsem také osolila a opepřila a vše přikryju poklicí, snížím plamen a pomalu dusím , až je kuře měkké a vývar se z rýže vydusí. Trvá to 50 až 60 minut. Během dušení rýži občas lehce promíchám a je-li třeba, podliju vývarem.
A je hotovo.