Kuře s rýží trochu jinak

KUŘE S RÝŽÍ TROCHU JINAK

IMG_0496

Tento recept je velmi praktický, neboť i s přílohou je hotový raz dva a stačí k němu jen jedna velká pánev s poklicí.

Používám kuřátko, které běhalo po dvoře, protože na jeho mase je to hodně znát. Nebo aspoň kukuřičné kuře.

Pokud jde o rýži, nejvhodnější je smíchat rýži tmavou se světlou tak půl na půl.

 

Ingredience:

  • 1 kuře rozporcované na čtvrtky
  • 1,5 hrnku rýže
  • 1 pórek nakrájený na půlkolečka
  • 6 středních žampionů oloupaných a nakrájených na plátky
  • 100 g anglické slaniny nakrájené na kostičky
  • zelená petrželka nasekaná
  • snítka čerstvého tymiánu
  • 2dcl bílého vína
  • 3 hrnky drůbežího nebo zeleninového vývaru
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce másla

 

Kuře nejdříve dobře očistím a rozporcuji na čtvrtky.

Rýži nasypu do cedníku a velmi dobře propláchnu – nejdříve ve studené vodě a potom v horké a nechám okapat

.IMG_0477

Ve velké pánvi nechám rozpustit máslo a zprudka na něm opeču kuře ze všech stran.

IMG_0478

Opečené kuře dám stranou a na pánev dám nakrájenou slaninu a pomalu opékám. Postupně přidám pórek a žampiony i zelenou petrželku a tymián a vše dobře opeču. Zvýším plamen a vsypu rýži, zprudka opeču, vliju víno a nechám vyprchat alkohol. Osolím a opepřím. Zaliju asi dvěma třetinami vývaru .

Nahoru naskládám opečené čtvrtky kuřete, které jsem také osolila a opepřila a vše přikryju poklicí, snížím plamen a pomalu dusím , až je kuře měkké a vývar se z rýže vydusí. Trvá to 50 až 60 minut. Během dušení rýži občas lehce promíchám a je-li třeba, podliju vývarem.

IMG_0482 IMG_0485

IMG_0489

A je hotovo.

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Drůbež a králík, Recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *