MASARYKOVO CUKROVÍ

 

 

 

 

Svatba mého syna způsobila, že se vracím k psaní mého blogu.

Pekla jsem totiž na svatbu cukroví, které mělo značný úspěch. Pomohla mi i máma se třemi druhy, takže jsme nakonec měli na svatbě celkem patnáct druhů cukroví včetně kremrolí a svatebních koláčků.

A svatebčanům chutnalo a v neděli po svatbě dostala nevěsta esemesky s žádostmi o recepty.

Rozhodla jsem se tedy, že některé recepty postupně zveřejním na svém blogu. Jde většinou o cukroví, které peču na vánoce. Některé recepty už na mém blogu najdete.

Jako první nabídnu Masarykovo cukroví, protože patří k těm nejjednodušším a nejoblíbenějším. Recept jsem našla před lety v časopisu Apetit a prý si na tomhle cukroví opravdu náš první prezident pochutnával. Dokázané to není, ale název je daný.

 

Ingredience

 

180 g vlašských ořechů

300 g hladké mouky

200 g másla změklého

50 g krupicového cukru

1 lžíce kakaa

1 žloutek

Moučkový cukr na obalení

 

Pro všechny druhy cukroví platí, že používám výhradně máslo, v žádném případě heru či jiné margaríny.

Vlašské ořechy dám do misky a zaliju studenou vodou a nechám namočené alespoň tři hodiny, ale klidně i přes noc.

Pak je sliju přes sítko, nechám chvíli okapat a nasekám nožem na kousky.

Všechny ingredience včetně ořechů zpracuju v těsto. Z těsta vyválím válečky o průměru asi 2,5 cm, zabalím do mikrotenové folie a dám zmrazit do mrazáku.

Jakmile jsou válečky dostatečně ztvrdlé, krájím je na kolečka silná asi 3-4 mm a pokládám je na plech vyložený pečícím papírem.

Dám péct do trouby na horkovzduch rozehřáté na 200 stupňů a peču přibližně 10 minut.

Ještě teplé obaluji v moučkovém cukru. Uložím do plechové krabičky, po vychladnutí dobře uzavřu a nechám rozležet do druhého dne.

Příspěvek byl publikován v rubrice Moučníky a dezerty, Recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *