Svatba mého syna způsobila, že se vracím k psaní mého blogu.
Pekla jsem totiž na svatbu cukroví, které mělo značný úspěch. Pomohla mi i máma se třemi druhy, takže jsme nakonec měli na svatbě celkem patnáct druhů cukroví včetně kremrolí a svatebních koláčků.
A svatebčanům chutnalo a v neděli po svatbě dostala nevěsta esemesky s žádostmi o recepty.
Rozhodla jsem se tedy, že některé recepty postupně zveřejním na svém blogu. Jde většinou o cukroví, které peču na vánoce. Některé recepty už na mém blogu najdete.
Jako první nabídnu Masarykovo cukroví, protože patří k těm nejjednodušším a nejoblíbenějším. Recept jsem našla před lety v časopisu Apetit a prý si na tomhle cukroví opravdu náš první prezident pochutnával. Dokázané to není, ale název je daný.
Ingredience
180 g vlašských ořechů
300 g hladké mouky
200 g másla změklého
50 g krupicového cukru
1 lžíce kakaa
1 žloutek
Moučkový cukr na obalení
Pro všechny druhy cukroví platí, že používám výhradně máslo, v žádném případě heru či jiné margaríny.
Vlašské ořechy dám do misky a zaliju studenou vodou a nechám namočené alespoň tři hodiny, ale klidně i přes noc.
Pak je sliju přes sítko, nechám chvíli okapat a nasekám nožem na kousky.
Všechny ingredience včetně ořechů zpracuju v těsto. Z těsta vyválím válečky o průměru asi 2,5 cm, zabalím do mikrotenové folie a dám zmrazit do mrazáku.
Jakmile jsou válečky dostatečně ztvrdlé, krájím je na kolečka silná asi 3-4 mm a pokládám je na plech vyložený pečícím papírem.
Dám péct do trouby na horkovzduch rozehřáté na 200 stupňů a peču přibližně 10 minut.
Ještě teplé obaluji v moučkovém cukru. Uložím do plechové krabičky, po vychladnutí dobře uzavřu a nechám rozležet do druhého dne.