Tato kořenová zelenina mě láká už svojí krásnou oranžovočervenou barvou a recepty z ní mě vyloženě baví. Mám několik oblíbených a o ty se s vámi hodlám postupně podělit. Mrkev je zelenina velmi zdravá. Mrkvová šťáva je první věc, kterou člověk ochutná po mateřském mléku. Je velmi důležitá pro betakarotén, vitamíny A, B, C, D a vlákninu. Pomáhá při šerosleposti, látky, obsažené v mrkvi na sebe umějí vázat těžké kovy a tím je pomáhají snadněji odvádět pryč z těla. Doporučuje se konzumovat tepelně upravená, protože se tak lépe vstřebává betakarotén. Při přípravě syrové mrkve nám v tom pomůže přidání oleje do pokrmu.
Snad nejraději dělám z mrkve mrkvovou polévku se zázvorem a mrkvánky. Miluju však i mrkvový salát, který znám ze svého dětství a často mrkev podusím na másle jako přílohu k masu.
Nejdříve však přijdou na řadu mrkvánky. Věřím, že tomuto jednoduchému pečivu přijdete na chuť.
Mrkvánky – k čaji či ke kávičce
Ingredience na těsto
300g hladké pšeničné mouky
1 prášek do pečiva
250g másla
150g jemně nastrouhané mrkve
Na náplň
350g povidel, mandlové lupínky, rum, skořice
1 rozkvedlané vejce na potření
Mandlové lupínky a na ozdobení
Prosátou mouku, dám do velké mísy a smíchám s práškem do pečiva, máslo nakrájím na tenké plátky do mouky a spolu s nastrouhanou mrkví vypracuju těsto. Těsto zabalím do fólie a nechám chvíli odležet.
Zatím připravím náplň. Povidla ochutím skořicí a rumem, přidám mandlové lupínky. Poměr ingrediencí volím podle chuti a také podle konzistence tak, aby náplň nebyla moc hustá a zároveň aby z koláčků nevytékala.
Těsto vyválím na plát a vykrajuju kolečka o průměru asi 8 cm. Na jednu půlku kolečka dám náplň, druhou půlkou přiklopím a vidličkou přitisknu okraje. Pokládám na plech s pečícím papírem. Mrkvánky potřu vajíčkem a posypu mandlovými lupínky. Peču v horkovzdušné troubě na 220 stupňů.
Upečené mrkvánky ještě teplé pocukruju moučkovým cukrem.