Dnes, o třetí adventní neděli, jsem dotvořila poslední vánoční cukroví.
Mám letos 24 druhů. Ale pekla jsem jednotlivé druhy v menších dávkách. Hodně cukroví rozdám, takže až tak moc nám ho nezbude. Řekla bych, že nakonec budeme mít přiměřené množství a cukrovce se snad vyhneme.
Navíc do cukroví dávám vždycky poloviční dávku cukru, než jaká je udaná v receptu. Máme to tak rádi a všichni to oceňují.
Jsou druhy cukroví, které jsou sice velmi oblíbené, ale je s nimi doslova piplačka. Takovými jsou dozajista naše trnové korunky. Je to typický rodinný recept, který se line naší rodinou od babičky naší babičky a možná i ještě od vzdálenější generace.
K těm rychlým však bezesporu patří oříškové kuličky v čokoládě. Dají se využít zbytky a výsledek je excelentní. Krásné na pohled a úžasné na chuť.
Nebudu udávat vážené množství surovin, tohle cukroví se dělá tak zvaně od oka, podaří se stoprocentně.
Využiju krém, který jsem nespotřebovala k promazání jiných druhů cukroví. Podle množství krému si v robotu rozsekám různé druhy oříšků – lískové , vlašské, mandle atd. Smíchám je s krémem tak, aby vznikla hustá hmota, ze které jdou tvořit kuličky. Podle potřeby přisladím vanilkovým cukrem. Kuličky vytvaruji a máčím je v rozehřáté kvalitní čokoládě se 70% kakaa.
Takto máčené kuličky odkládám na plech nebo tác vyložený pečícím papírem a nechám v chladu ztuhnout.