OŘECHOVÉ KULIČKY V ČOKOLÁDĚ

img_3508Dnes, o třetí adventní neděli, jsem dotvořila poslední vánoční cukroví.

img_3510Mám letos 24 druhů. Ale pekla jsem jednotlivé druhy v menších dávkách. Hodně cukroví rozdám, takže až tak moc nám ho nezbude. Řekla bych, že nakonec budeme mít přiměřené množství a cukrovce se snad vyhneme.

Navíc do cukroví dávám vždycky poloviční dávku cukru, než jaká je udaná v receptu. Máme to tak rádi a všichni to oceňují.

Jsou druhy cukroví, které jsou sice velmi oblíbené, ale je s nimi doslova piplačka. Takovými jsou dozajista naše trnové korunky. Je to typický rodinný recept, který se line naší rodinou od babičky naší babičky a možná i ještě od vzdálenější generace.

K těm rychlým však bezesporu patří oříškové kuličky v čokoládě. Dají se využít zbytky a výsledek je excelentní. Krásné na pohled a úžasné na chuť.

img_3504Nebudu udávat vážené množství surovin, tohle cukroví se dělá tak zvaně od oka, podaří se stoprocentně.

Využiju krém, který jsem nespotřebovala k promazání jiných druhů cukroví. Podle množství krému si v robotu rozsekám různé druhy oříšků – lískové , vlašské, mandle atd. Smíchám je s krémem tak, aby vznikla hustá hmota, ze které jdou tvořit kuličky. Podle potřeby přisladím vanilkovým cukrem. Kuličky vytvaruji a máčím je v rozehřáté kvalitní čokoládě se 70% kakaa.

img_3496Takto máčené kuličky odkládám na plech nebo tác vyložený pečícím papírem a nechám v chladu ztuhnout.

img_3500Jde to dobře, rychle a krásně. Chutná výtečně. Vánočně.img_3499

Příspěvek byl publikován v rubrice Moučníky a dezerty, Recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *