Inspirací k tomu, abych zabalila zeleninu do palačinek mi nebyla francouzská kuchyně, ale moje mamminka. Té se jedenkráte nechtělo dělat klasické placky, a tak je nahradila palačinkami. Palačinkové těsto je mnohem rychlejší, i samotné palačinky jdou mnohem lépe od ruky než pracné vyvalování placek. A jak už to tak bývá, z náhradního řešení se někdy stane hit..
Pokud jde o zeleninovou náplň, není třeba se držet striktně receptu, neboť se dá zpracovat to, co je momentálně v lednici. Fantazii se meze nekladou. Dokonce se dá přidat i maso.
Já, ač mám maso ráda, v tomto případě si užívám raději varianty čistě zeleninové. Pokrm je velmi lehký a zvláště v teplých dnech přijde vhod k obědu.
Suroviny
Na těsto ( asi 10 palačinek)
70g polohrubé mouky
1 velké vejce
1 lžíce slunečnicového oleje
200 ml plnotučného mléka
Sůl
Na náplň
1 cuketa nakrájená na čtvrtkolečka
2 mrkve nakrájené na půlkolečka
Zázvor – asi 2 cm nakrájený na jemno
2 bílé papriky nakrájené na proužky
1 pórek nakrájený na půlkolečka
Zelená petrželka nebo pažitka nebo řeřicha nebo tymián…
olivový olej
Sůl, pepř
Jogurt
Nejprve si udělám těsto na palačinky. V míse rozšlehám vejce, sůl a olej, přidám mouku a pomalu přilévám mléko, až vznikne hladké těsto. Spíše řidší, aby se dobře rozlévalo po pánvi a palačinky byly tenké. Těsto nechám minimálně půl hodiny odstát.
Mezi tím si připravím zeleninu. V kastrolu rozehřeju olej, přidám zázvor, cuketu, pórek a mrkev a opékám zprudka tak, aby zelenina zůstala vevnitř křupavá. Osolím, opepřím, nakonec přidám papriku, ještě chvíli opékám a dochutím bylinkami. Vše trvá krátce, asi jen sedm minut. Hotovou zeleninu sundám z plotny.
Začnu opékat palačinky.
Vyplatí se použít kvalitní nepřilnavou pánev, kterou není třeba vymazávat olejem. Nejlepší jsou palačinky dělané na sucho. Palačinky dělám velmi tenké a odkládám je na sebe na talíř a nebo je rovnou plním zeleninou a hned postupně podávám.
Každou palačinku nejprve potřu jogurtem, na část plochy kladu zeleninu.