PALAČINKY SE ZELENINOU

IMG_3038Inspirací k tomu, abych zabalila zeleninu do palačinek mi nebyla francouzská kuchyně, ale moje mamminka. Té se jedenkráte nechtělo dělat klasické placky, a tak je nahradila palačinkami. Palačinkové těsto je mnohem rychlejší, i samotné palačinky jdou mnohem lépe od ruky než pracné vyvalování placek. A jak už to tak bývá, z náhradního řešení se někdy stane hit..

Pokud jde o zeleninovou náplň, není třeba se držet striktně receptu, neboť se dá zpracovat to, co je momentálně v lednici. Fantazii se meze nekladou. Dokonce se dá přidat i maso.

Já, ač mám maso ráda, v tomto případě si užívám raději varianty čistě zeleninové. Pokrm je  velmi lehký a zvláště v teplých dnech přijde vhod k obědu.

 

Suroviny

 

Na těsto ( asi 10 palačinek)

70g polohrubé mouky

1 velké vejce

1 lžíce slunečnicového oleje

200 ml plnotučného mléka

Sůl

 

Na náplň

1 cuketa nakrájená na čtvrtkolečka

2 mrkve nakrájené na půlkolečka

Zázvor – asi 2 cm nakrájený na jemno

2 bílé papriky nakrájené na proužky

1 pórek nakrájený na půlkolečka

Zelená petrželka nebo pažitka nebo řeřicha nebo tymián…

olivový olej

Sůl, pepř

Jogurt

 

Nejprve si udělám těsto na palačinky. V míse rozšlehám vejce, sůl a olej, přidám mouku a pomalu přilévám mléko, až vznikne hladké těsto. Spíše řidší, aby se dobře rozlévalo po pánvi a palačinky byly tenké. Těsto nechám minimálně půl hodiny odstát.

Mezi tím si připravím zeleninu. V kastrolu rozehřeju olej, přidám zázvor, cuketu, pórek a mrkev a opékám zprudka tak, aby zelenina zůstala vevnitř křupavá. Osolím, opepřím, nakonec přidám papriku, ještě chvíli opékám a dochutím bylinkami. Vše trvá krátce, asi jen sedm minut. Hotovou zeleninu sundám z plotny.

 

Začnu opékat palačinky.

IMG_3019Vyplatí se použít kvalitní nepřilnavou pánev, kterou není třeba vymazávat olejem. Nejlepší jsou palačinky dělané na sucho. Palačinky dělám velmi tenké a odkládám je na sebe na talíř a nebo je rovnou plním zeleninou a hned postupně podávám.

IMG_3047Každou palačinku nejprve potřu jogurtem, na část plochy kladu zeleninu.

IMG_3048Zabalím a sepnu párátkem. Hned podávám.IMG_3049

Příspěvek byl publikován v rubrice Recepty, Zelenina. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *