POLÉVKA Z KOTRČE

IMG_1833

Velmi už jsme chtěli do lesa na houby. Určitě trochu rostou. Médiemi přece podobné zprávy proběhly.

V sobotu na chalupě jsme vzali s manželem košík, nožík a našeho psa a vyrazili do lesa.

Les krásně voněl po jehličí, až se z toho točila hlava, větvičky praskaly pod našima nohama a vřes kvetl fialově, náš pejsek labužnicky nasával ovzduší, sluníčko teple hřálo, mech byl suchý a – nikde ani prašivka. Po vlhké houbové podzimní lesní vůni ani náznak. Prošli jsme všechna “naše” místa a manžel hořekoval, že poprvé v životě nepřinese z lesa ani houbičku. Zachránil ho kotrč, který mu malinko opravil náladu. Nakonec jsme ještě našli každý po jednom klouzku.

Nebyla to tedy žádná sláva, byla to úplná houbařova tragédie, ale na polévku z kotrčů kadeřavých a dvou klouzků pro dva zoufalce to stačilo.

 

Až více zaprší, lesy se zapaří a houby vám půjdou samy z lesa naproti, najdete –li kotrč, doporučuju uvařit si tuhle skvělou polévku:

 

Ingredience pro dva:

 

Asi takové množství kotrče, přidat k němu můžete i jinou houbu, já jsem přidala dva neduživé klouzky.

IMG_1828

1 velká cibule nakrájená na kostičky

1 malý stroužek česněku nakrájený na tenké plátky

1 lžíce sádla případně másla

1 lžička mlété červené sladké papriky

sůl a pepř

špetka sušeného oregána

½ l zeleninového nebo drůbežího vývaru

1 lžíce polohrubé mouky

 

Houby nakrájím na plátky. V kastrolku s nepřilnavým dnem rozpustím sádlo, přihodím nakrájenou cibulku a pomalu opékám asi deset minut. Cibule nesmí zhnědnout. Přihodím česnek a ještě chvilku opékám. Zvýším plamen, ale ne na plno a přidám papriku a houby. Za stálého míchání chvíli opékám. Pak přiliju vývar a pomalu vařím asi dvacet minut. V malém množství studené vody rozkvedlám mouku a zavařím polévku. Vařím ještě alespoň deset minut a občas zamíchám. Podle chuti osolím, opepřím a ochutím oregánem.

 

Polévka nám náramně chutnala. Byla velmi jemná a lahodná a po domečku se konečně rozvinula houbová vůně.

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky, Recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *