TVAROHOVÝ DORTÍK S MÁKEM ZE SCHLOSS JOHANNISBERGER

IMG_2178Každoroční výlet za vínem do německého Reingau už máme za sebou. A kde se dobře pije, tam se také dobře jí. Proto se těším vždy i na to, co ochutnám a sním. A letos mě okouzlil lehounký tvarohový dort s mákem, který jsme si dali k odpolední kávičce při zastávce ve vinařství Schloss Johanisberger v restauraci s výhledem na vinice a pod kterou probíhá 50. severní rovnoběžka.

IMG_2093

 

 

 

 

 

 

 

Pili jsme k tomu kromě kávy i burčák a dost se to hodilo.. O recept jsem si neřekla, ale pokusila jsem se ho doma napodobit. A hurá, povedlo se. Vyzkoušela jsem ho na členech rodiny a oni byli nadšení. Jeho vzhled je totiž něžně vábivý a chuť královská.

Ingredience

 

Na korpus

150 g hladké mouky

1 lžíce cukru

1 lžička prášku do pečiva

Špetka soli

70 g mletých mandlí

100 g másla + na vymazání

1 vejce

 

Na náplň

750 g ricotty

1 pytlík vanilkového pudingu

½ l mléka plnotučného

1 vanilkový cukr

1-2 lžíce moučkového cukru

2 celá vejce + jeden žloutek

1 lžíce rumu

Citronová štáva a kůra z půlky biocitronu

4 lžíce nemletého máku

 

Z ingrediencí na korpus vypracuji nelepivé těsto, zabalím je do potravinářské folie a nechám v lednici nejméně hodinu rozležet.

Dortovou formu o průměru 26 cm vymažu máslem. Těsto rozválím na placku a vyložím jím formu i po okrajích asi do poloviny výšky. Uložím ji do chladu.

IMG_2155

 

 

 

 

 

 

Připravím bílou náplň. Ideální je, když všechny ingredience mají pokojovou teplotu.

Nejprve uvařím puding podle návodu a nechám jej vychládnout, přičemž ho občas promíchám, aby se na něm nevytvořil škraloup. Případně ho po vychladnutí propasíruji přes jemné síto.

Troubu předehřeju na 180 stupňů, rozhodně bez horkovzduchu.

V robotu při nejnižších otáčkách umíchám ricottu, přidám oba cukry a stále pomalu míchám, po jednom přidávám vejce i žloutek, dále citronovou kůru a šťávu a rum. Ricottovou hmotu pomalu spojím s vychlazeným pudingem a nakonec přidám nemletý mák, který dobře, ale stále velmi pomalu rozmíchám, aby se mák rovnoměrně rozptýlil po celé hmotě.

Vše naliju na vychlazený korpus a peču asi 50 minut. Hotový dortík nechám vychladnout v mírně pootevřené troubě, aby se nepropadl střed.IMG_2164

 

 

 

 

 

Nakonec ho dám na pár hodin do lednice, při servírování každý klínek ještě lehce pocukruji.

A potom už může přijít návštěva jež bude dortíkem zcela okouzlena.

Příspěvek byl publikován v rubrice Moučníky a dezerty, Recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *