Každoroční výlet za vínem do německého Reingau už máme za sebou. A kde se dobře pije, tam se také dobře jí. Proto se těším vždy i na to, co ochutnám a sním. A letos mě okouzlil lehounký tvarohový dort s mákem, který jsme si dali k odpolední kávičce při zastávce ve vinařství Schloss Johanisberger v restauraci s výhledem na vinice a pod kterou probíhá 50. severní rovnoběžka.
Pili jsme k tomu kromě kávy i burčák a dost se to hodilo.. O recept jsem si neřekla, ale pokusila jsem se ho doma napodobit. A hurá, povedlo se. Vyzkoušela jsem ho na členech rodiny a oni byli nadšení. Jeho vzhled je totiž něžně vábivý a chuť královská.
Ingredience
Na korpus
150 g hladké mouky
1 lžíce cukru
1 lžička prášku do pečiva
Špetka soli
70 g mletých mandlí
100 g másla + na vymazání
1 vejce
Na náplň
750 g ricotty
1 pytlík vanilkového pudingu
½ l mléka plnotučného
1 vanilkový cukr
1-2 lžíce moučkového cukru
2 celá vejce + jeden žloutek
1 lžíce rumu
Citronová štáva a kůra z půlky biocitronu
4 lžíce nemletého máku
Z ingrediencí na korpus vypracuji nelepivé těsto, zabalím je do potravinářské folie a nechám v lednici nejméně hodinu rozležet.
Dortovou formu o průměru 26 cm vymažu máslem. Těsto rozválím na placku a vyložím jím formu i po okrajích asi do poloviny výšky. Uložím ji do chladu.
Připravím bílou náplň. Ideální je, když všechny ingredience mají pokojovou teplotu.
Nejprve uvařím puding podle návodu a nechám jej vychládnout, přičemž ho občas promíchám, aby se na něm nevytvořil škraloup. Případně ho po vychladnutí propasíruji přes jemné síto.
Troubu předehřeju na 180 stupňů, rozhodně bez horkovzduchu.
V robotu při nejnižších otáčkách umíchám ricottu, přidám oba cukry a stále pomalu míchám, po jednom přidávám vejce i žloutek, dále citronovou kůru a šťávu a rum. Ricottovou hmotu pomalu spojím s vychlazeným pudingem a nakonec přidám nemletý mák, který dobře, ale stále velmi pomalu rozmíchám, aby se mák rovnoměrně rozptýlil po celé hmotě.
Vše naliju na vychlazený korpus a peču asi 50 minut. Hotový dortík nechám vychladnout v mírně pootevřené troubě, aby se nepropadl střed.
Nakonec ho dám na pár hodin do lednice, při servírování každý klínek ještě lehce pocukruji.
A potom už může přijít návštěva jež bude dortíkem zcela okouzlena.